
 
 
 
 
 
 

ANSWERS TO FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

 
 
Exemption Forms 
Exemptions from TOT are granted only when the proper exemption forms have been properly 
completed at the time the rent is collected and are submitted with the Return of Transient 
Occupancy Tax Form.  Please refer to each exemption form for specific requirements. 
 
“No Show” Charges 
A “no show” charge may be imposed when a person making a reservation fails to register by the 
appointed time.  If the basis of a “no show” charge is a day’s rent, the charge is taxable and must 
be included in the gross rental receipts on the TOT Return Form.  If the charge is merely a penal 
amount, the charge is not taxable.    
 
Ancillary Services 
Non-mandatory charges for ancillary services are not subject to the TOT, even when reflected on 
the guest folio.  The TOT is levied only on the consideration paid for the privilege of occupying 
living accommodations.  However, a mandatory charge for ancillary services would be taxable, as 
could be a non-mandatory charge for a service impinging on the normal and reasonable enjoyment 
of the accommodations.  Examples of such are as follows:  a mandatory charge for parking 
regardless of whether the guest used the parking facilities and a non-mandatory charge for a key 
to access the accommodations, or for the use of water or electricity. 
 
Denominated Food Costs 
Denominated food costs subject to sales tax are excluded from TOT by the ‘Bradley-Burns Uniform 
Sales Tax Act.”  (Please see Exhibit A-2) 
 
Rent Paid By Insurance Companies  
Rent paid directly by an insurance company operating in the state of California, as defined by 
Section 28(f) of Article XIII of the California Constitution (see Exhibit A) is not subject to TOT. 
 

  
 


